De Microfoon: Dirk Jan Spaander

NON-lid: Dirk Jan SpaanderSpaander Systemen
Geinterviewd door: Jan van Assem
Datum: 25 augustus 2020

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Dirk Jan Spaander. Ik ben meubelmaker, autocad tekenaar en CNC bediener. Ik zwerf langs apotheken en scholen om nieuwe dingen te maken, onderhoud, verhuizingen, zaken aan te passen en problemen op te lossen.

2. Hoe lang ben je al ondernemer?

Ik ben 15 tot 16 jaar autocad tekenaar en heb die CNC machine ook al zo lang. Ik ben begonnen als telefonie verkoper en verkoper van kantoormeubilair. Er kwamen zo veel vragen om aanpassingen aan het meubilair dat ik daar in verder ben gegaan.

3. Werk je alleen, heb je personeel, werk je samen met anderen?

Ik heb twee man personeel en nog wat oproepkrachten. Die wonen ook in de boerderij.

4. Wat betekent voor jou succes, voel je je succesvol?

Zou ik niet weten, ik vind dat wat ik nu doe geen succes, dan had ik slimmer en beter andere dingen moeten doen. Ik ben er happy bij, dat is misschien een vorm van succes, dan had ik andere dingen vroeger veel slimmer moeten doen. Ik zou succesvol zijn als ik met mijn 60ste ruim binnen zou zijn of miljonair zou zijn. Maar ik doe dit omdat ik het leuk vind. Als ik bij nieuwe scholen of klanten binnen kom, dan kom ik er nooit meer van af, ze blijven terug komen. Het gebeurt zelden dat een klant niet meer belt, dus dat is misschien ook wel een vorm van succes.

5. Waar ben je het meeste trots op?

Dat alles en iedereen in principe gelukkig is met dat wat we opleveren.

6. Wat vind je het moeilijkst of minst prettige aan ondernemer zijn?

De hele papierwinkel, dat is negatief gedoe. Zelfs een rekening schrijven kan soms blijven liggen omdat ik er niet aan toe komt. Ik ben wel bezig op zaken meer digitaal te gaan doen, dus ik hoop dat het me werk gaat schelen. Ik ga voor het eerst van mijn leven met een app werken, maar ik zit er niet op te wachten. Achteraf gezien bevalt de moderne telefoon me toch goed, het is een andere wereld.

7. Hoe ben je bij het NON gekomen?

Dat heb ik mezelf ook nog wel eens afgevraagd. Ik denk dat ik het toch een keer stom toevallig op internet tegen ben gekomen. Ik weet ook niet meer hoe ik het heb gedaan met aanmelden, maar ik vind het wel een leuke vraag. Ik kan het me niet meer herinneren, maar weet wel dat ik niet door iemand uitgenodigd ben.

8. Wat heeft het NON jou gebracht?

Een heleboel toegevoegde waarde in andere raakvlakken (andere beroepen, andere idee├źn), andere mensen en een heleboel gezelligheid.

9. Wat heb jij het NON gebracht?

Ha, dat vind ik wel leuk. Persoonlijk heb ik het idee dat het een groep is waar ik wel redelijk mee op te schieten. Ik rommel er lekker en leuk door heen. Poeh dat is ook een goede vraag, ik heb toch ongemerkt diverse mensen met een aantal dingen en dat doe ik nog steeds. Iemand anders helpen en ergens doorheen duwen. Hoe ouder ik word hoe makkelijker ik anderen ga helpen, ik ben softer en makkelijker geworden.

10. Stel: je ontvangt, zonder voorwaarden, een substantieel bedrag. Zou je dan stoppen met ondernemen, het geld in je bedrijf steken om verder te groeien of een ander bedrijf starten? Of…?

Ik zou, dat is een goeie, ik zou wel doorgaan met het bedrijf maar wel razend snel andere mensen opleiden om het over te laten nemen en op die manier er mee door te kunnen gaan. Ik zou dan wel meer gebruik maken van vrijheid, maar zeker niet helemaal stoppen met werken. Als je een heleboel geld hebt, ga je automatisch andere dingen doen. Ik vind dat mijn dienst wel een zeer grote toegevoegde waarde heeft en dat wil ik wel voortgezet hebben zeker omdat er te veel werk is voor het aantal aanbieders. Het kost bovendien ook vaak een godsvermogen bij anderen.

11. Vertel iets verrassends over jezelf.

Het is wel een goede vraag. Ik stam af van een familie die een heel groot bedrijf had (kantoorinrichting en meubelinrichting, ASPA = afkorting van A. Spaander), ik stam van een ondernemende familie af. Ik heb het vak niet daar geleerd, ik heb me het vak zelf eigen gemaakt. Ik weet precies wat ik volgende week of daarna moet doen, maar vraag me niet wat ik gisteren gedaan heb want dat weet ik niet meer.

12. Wie zou jij willen interviewen?

Huub Hoogeveen

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl