De Microfoon: Huub Hoogeveen

NON-lid: Huub HoogeveenMooiHuys Makelaardij
Geïnterviewd door: Dirk Jan Spaander
Datum: 11 september 2020

1. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Huub Hoogeveen en ik ben woningmakelaar in Hoorn en in Alkmaar. Ik help mensen bij het zoeken van een nieuwe fijne woonplek, de verkoop of taxatie van hun huidige huis of een combinatie hiervan.

2. Hoe lang ben je al ondernemer?

Sinds 2004/2005. Na in 2005 een korte periode als zelfstandig makelaar vanuit huis gewerkt te hebben ben ik samen met mijn compagnon Mertijn gestart met MooiHuys Makelaardij in Hoorn. Alweer zo’n 15 jaar ondernemer dus. Ik ben trouwens in 1994 in de makelaardij terecht gekomen waarbij ik in loondienst bij diverse werkgevers heb gewerkt.

3. Werk je alleen, heb je personeel, werk je samen met anderen?

Zoals gezegd heb ik een compagnon waarmee ik al lange tijd samenwerk. De eerste periode deden we alle werkzaamheden zelf waardoor we de crisis op de woningmarkt die in 2008 echt goed begon door te zetten zonder problemen zijn doorgekomen. Op een gegeven moment merk je dat de markt verbetert en alles zelf blijven doen de groei van je bedrijf gaat beperken. Inmiddels hebben we alweer een aantal jaren twee personeelsleden die ons team versterken.

4. Wat betekent voor jou succes, voel je je succesvol?

Een onderneming is voor mij succesvol als je merkt dat opdrachtgevers blij zijn met wat je voor hen doet, blij zijn met jouw advies en weer contact met je opnemen als zij zelf, familie of vrienden advies van een makelaar nodig hebben. Wat dat betreft voel ik mij bevoorrecht want een groot aantal opdrachtgevers geeft ons dat vertrouwen.

5. Waar ben je het meeste trots op?

Met een kwinkslag ben ik natuurlijk het meest trots op mijn partner maar zakelijk gezien is het best een lastige vraag, ik parkeer ‘m even en moet daar even over nadenken…

Eigenlijk ben ik wel het meest trots op de vele positieve beoordelingen van opdrachtgevers waarin ze laten blijken dat ze de begeleiding als zeer waardevol en prettig hebben ervaren. Bevlogenheid en betrokkenheid vatten denk ik hun gevoel goed samen. En daar wordt ik blij van.

6. Wat vind je het moeilijkst of minst prettige aan ondernemer zijn?

Het moeilijkste vind ik dat je moet proberen om niet de grote lijn te verliezen waar je met je onderneming voor staat en naar toe wil. Zeker wanneer je veel zelf doet, kun je daar al je tijd en energie aan besteden terwijl het ook belangrijk is om af en toe even afstand te nemen en na te denken over die grote lijn. Acquisitie blijft daarbij continue om aandacht vragen. Zeker wanneer opdrachten niet via het eigen netwerk komen dan ben je nooit de enige makelaar die over de vloer komt. Mensen oriënteren zich breed. Professionaliteit en een goede voorbereiding maken dan vaak het verschil.

7. Hoe ben je bij het NON gekomen?

Ik ben in het verleden door Paul Winder uitgenodigd om een keer mee te gaan naar een bedrijfsbezoek. We kennen elkaar omdat we samen met elkaar in een volleybalteam gespeeld hebben. Ik vond de sfeer tijdens dat bezoek en de borrel na afloop erg ongedwongen. Omdat we destijds nog niet in Alkmaar gevestigd waren, heb ik mij daarna niet bij het NON aangesloten. Later, na de opening van een vestiging in Alkmaar, vond ik aansluiting bij een actieve netwerkclub belangrijk. Toen heb ik mijzelf ook weer via Paul uitgenodigd als introduce bij een vrijdagborrel. Voelde gelijk weer goed en omdat het NON veel activiteiten organiseert, ben ik meteen lid geworden.

8. Wat heeft het NON jou gebracht?

In eerste instantie vooral gezelligheid. Ik wilde graag mijn netwerk vergroten maar niet met het idee om daar meteen omzet uit te halen. Ik vind het leuk om mensen met totaal andere ondernemingen en bezigheden te ontmoeten en de diversiteit van het ledenbestand trok mij aan.

9. Wat heb jij het NON gebracht?

Blijkbaar had het bestuur al snel in de gaten dat ik zo’n type ben die een actieve deelname belangrijk vindt als je ergens lid van wordt. Ik ben dan ook al vrij snel gevraagd of ik interesse had in een bestuursfunctie. Haha, en ik kan slecht nee zeggen…dus ben ik ook de schakel tussen het bestuur en de evenementencommissie. Wat ik het NON nog meer ga brengen dat moeten jullie maar afwachten.

10. Stel: je ontvangt, zonder voorwaarden, een substantieel bedrag. Zou je dan stoppen met ondernemen, het geld in je bedrijf steken om verder te groeien of een ander bedrijf starten? Of…?

Nee, ik zou zeker niet stoppen met ondernemen. Daarvoor is het veel te leuk. Vooralsnog hebben we geen ambities om het bedrijf heel groot te laten groeien en is het niet nodig om er veel extra geld in te steken. Ik denk dan ook dat ik een deel van het bedrag zou gebruiken om te participeren in andere ondernemingen of om zelf iets geheel nieuws op te zetten. Ik vindt het leuk om jonge, enthousiaste ondernemers met een goed plan een duwtje in de rug te geven, dus zoiets zal het dan waarschijnlijk worden.

11. Vertel iets verrassends over jezelf.

Verrassende vraag…daar moet ik even over nadenken. Wat veel mensen niet zullen weten is dat ik sinds kort als vrijwilliger/gastheer werk bij Het Slimste Huis hier in Alkmaar. Daar laten we zorgprofessionals, scholieren maar ook mantelzorgers en/of hulpbehoevende senioren samen met hun kinderen zien hoe mensen comfortabel, veilig en zonder zorgen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het Slimste Huis is op het eerste gezicht ingericht als een gewoon appartement maar zit boordevol technische en praktische zaken die het leven voor hulpbehoevende senioren makkelijker maken en we kunnen je laten zien hoe ‘monitoring op afstand’ goed mogelijk is zonder een grote inbreuk op de privacy te maken. Misschien wel een leuk idee voor een NON-bedrijfsbezoek wanneer het weer mogelijk is om grotere groepen te ontvangen.

12. Wie zou jij willen interviewen?

Bij voorkeur iemand die ik nog niet ken of gesproken heb. Jeanet Heinen bijvoorbeeld. Lijkt me een duizendpoot.

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl