Je hebt iets gemist!

…(en ik bijna ook)

Theaterimprovisatie stond er voor 17 juli op de NON-activiteitenagenda. Best een gedurfde keuze van de activiteitencommissie, dacht ik nog: De vloer op is toch iets heel anders dan ondernemen.

‘Ik vond het wel eng, maar als ondernemer moet je ook buiten je comfortzone stappen.’

Persoonlijk vind ik toneelspelen en improviseren erg leuk. Maar ik had mijn vakantie in die tijd gepland, dus ik kon gewoon niet…

‘Heb me nooit gerealiseerd hoe nee-zeggen creativiteit en inspiratie uit een situatie wegzuigt.’

Toch bleef het bij me wroeten. Jammer dat ik weg was op 17 juli. Karin riep tijdens de maandelijkse borrel NON-leden op om zich aan te melden. Balen dat ik niet heen kon. Buurvrouw Aukje kondigde aan dat ze zich ging aanmelden. Of ik zeker wist dat ik niet… Rond die tijd begon ik ’s nachts tanden te knarsen.

‘Ja-zeggen geeft onverwachte mogelijkheden.’

Zondag 16 juli bleek dat mijn vakantie anders liep dan gepland. Ik heb me alsnog aangemeld – de deadline was allang verstreken, maar afgaand op de autoresponder kon ik er nog wel bij.

‘Hoe vaak bekijk je een situatie niet vanuit een vooringenomen standpunt?’

Dus daar gingen Aukje en ik maandagavond: naar de workshop Theaterimprovisatie.

‘Je boort creativiteit aan die je ook in je zaak kunt gebruiken.’

IMG_1761

Bij Studio Dentro stond Jos Paauw ons op te wachten. Eerst maar een kopje thee. Buiten je comfort zone gaan is prima, maar het blijft spannend.

‘Je vastgeroeste gedragspatronen herkennen en er hartelijk om lachen!’

Langzaam druppelden de andere deelnemers binnen. Vertrouwde gezichten en hernieuwde kennismakingen. Toch met een lichte draai in mijn buik wachtte ik af…

Vanaf minuut één hield Jos onze aandacht vast. Stapje voor stapje leidde hij ons de wondere wereld van theaterimprovisatie in. Aarzelingen smolten langzaam weg, durf bloeide op en al tijdens de pauze stond iedereen breed te grijnzen om wat er allemaal gebeurde. Natuurlijk was het niet allemaal makkelijk (hell, wat kan ik bot zijn als iemand met me wil spelen ;-)), maar iedereen was het erover eens. Het was een geweldige avond!

‘Het was best moeilijk, maar wat hebben we gelachen!’

Foto Theatersport leuk!

Dat ik me ooit heb afgevraagd wat Theaterimprovisatie te maken heeft met ondernemen kan ik me nu, na afloop van de workshop niet meer voorstellen. Improviseren vraagt creativiteit, flexibiliteit, samenwerken, openstaan voor je omgeving, vertrouwen, fantasie en humor. Als je eigen zaak je toneel is, is het handig als je weet hoe je kunt improviseren!

Mocht je de Theaterimprovisatie workshop dit keer gemist hebben: begin nu maar alvast te duimen dat hij nog een keer op de NON-agenda komt. Ik meld me nu alvast weer aan. Zo nodig verzet ik mijn vakantie…

Hartelijke groet,
Marja Duin

PS Als je mocht denken dat al die quotes op mijn verhaal slaan: dat is toeval.
Het zijn allemaal reacties van deelnemers na afloop van de workshop.

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl