LEAN ondernemen – Eet&Weet 19 april 2018

19 april was een warme dag. Wat heerlijk dus dat we de Eet & Weet konden beginnen met een koel drankje op het dakterras van Restaurant Babylon in Heerhugowaard. En geanimeerde gesprekken met oude en nieuwe NONners.

Ed Cramer en Ed Slatman van Lean2Succes kregen iedereen toch wonderwel snel mee naar binnen voor de eerste sessie van het drieluik over LEAN Ondernemen. En binnen de kortste keren wisselden we van gedachten over wat dat eigenlijk is: LEAN. Gesprekken die tijdens het voorgerecht in volle hevigheid doorgingen, al dan niet rond de vraag die Ed & Ed ons aan het eind van het eerste deel meegaven: wat zou in je eigen onderneming meer LEAN kunnen?

De LEAN-gedachte gaat ervan uit dat je je richt op alle activiteiten die voor de klant waarde opleveren waarvoor hij wil betalen en minder geld/tijd/energie steekt in alle andere andere bedrijfsactiviteiten. In de sessie tussen soep en saté leerden we hoe je je bedrijfsactiviteiten kunt indelen in waardetoevoegend, noodzakelijk en verspillend. En welke soorten verspilling er kunnen worden onderscheiden. De levende discussie die vervolgens oplaaide maakte duidelijk dat daar – al naar gelang de situatie, de klant en de onderneming – verschil van opinie kan ontstaan.

LEAN kennistoets

Toen iedereen had genoten van het smakelijke diner toverden de heren van Lean2Succes nog een interactieve digitale quiz tevoorschijn, waarin we konden testen of – en in hoeverre – de LEAN-gedachte bij ons was geland. Exemplarisch voor de sfeer die avond was dat in sommige hoeken van Babylon heel fanatiek werd meegestreden.

Al met al was de Eet & Weet weer een geweldige avond voor maag en mind. De formule om één onderwerp te kiezen voor alle drie de rondes is naar mijn mening voor herhaling vatbaar. Het is erg prettig dat er meer ruimte is om op een onderwerp in te gaan.

NON-trofee

Dat het zo geanimeerd was, heeft zeker te maken met de (des)kundigheid van Ed & Ed op het gebied van LEAN-opleidingen. Aan het eind van de avond kregen zij uit handen van NON-penningmeester Peter Tergau de NON-trofee uitgereikt, de wisselbeker voor NON-leden die iets bijzonders hebben bereikt. Lean2Success is door Springest bekroond met de titel Beste Opleider van Nederland 2017. Als de Eet & Weet daarvan maar een klein voorproefje is geweest, is die titel meer dan verdiend!

Marja Duin

Download HIER de presentatie (pdf-versie) van Ed Cramer en Ed Slatman van Lean2Succes.

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl