Netwerken, is dat nodig?

Een aantal jaren geleden sprak ik met een ondernemer met een bedrijf dat in de crisistijd aardig groeide. Dat was interessant en ik vroeg hem hoe hij dat deed. Zijn antwoord: zichtbaar zijn door te netwerken! Dat moet je ook doen was zijn advies.

Leuk gezegd maar hoe? Hij reikte me de hand door me uit te nodigen voor een NON borrel. Schoorvoetend pakte ik het aan. Toen ik aankwam zocht ik hem meteen op en het eerste wat hij deed was me voorstellen aan iemand anders die interessant voor me kon zijn. Daar stond ik dan. Niet meteen met een mond vol tanden, maar wel ongemakkelijk en onwennig. Omdat ik mijn bedrijf ook wilde laten groeien, heb ik het netwerken het voordeel van de twijfel gegeven. Het kon nooit kwaad.

En nu? Vorige week kreeg ik een telefoontje van iemand waar ik jaren geleden een gesprek mee gehad heb. Ze had een klant voor me! En zo heb ik nog wel een aantal voorbeelden. Niet alleen door rechtstreeks klanten te krijgen, maar ook door tips en leads. Netwerken is voor mij geen kwestie van op de korte termijn grote slagen slaan, maar op de langere termijn levert het zeker werk op.

Het einde van de vakantie voelt als een tweede start van het jaar waarin contacten weer opgepakt en aangehaald kunnen worden.

Denk niet te snel dat het niets voor je is of niets oplevert. Elk gesprek is een zaadje dat je plant en niet alle zaadjes komen meteen op. En soms groeit er iets op onverwachte plaatsen.

Ik wens jullie een prachtige najaars- en wintertuin.

Annemieke Brouwer

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl