Communicatie – NON Verbindt 28 mei 2019

De wegen naar De Ondernemerstuin waren verrassend leeg gezien de landelijke OV-staking, dus was iedereen keurig op tijd voor NON Verbindt. Even kort bijpraten, koffie en thee bestellen en we konden van start.

Het thema van deze bijeenkomst was Communicatie. Maik Passchier vertelde samen met Annemieke Brouwer over de verschillende vormen van communicatie. Verrassend genoeg maken woorden maar zo’n 7% uit van de boodschap die we overbrengen, de rest gebeurt door lichaamstaal, intonatie, enzovoort. Iedereen communiceert ook weer anders, de één is meer auditief ingesteld, een ander visueel, kinesthetisch (vanuit gevoel) of auditief digitaal (meer gericht op logica en bewijzen).

Tussen de ongeveer 15 NON-leden die aanwezig waren ontstond een levendig gesprek over wat communicatie nu precies is en hoe verschillend we onze boodschap soms overbrengen. Van Annemieke leerden we nog dat veel relatieproblemen in de basis samenhangen met wezenlijke verschillen in de communicatiestijl. En dat we altijd ‘en’ moeten gebruiken in plaats van ‘maar’ (“Je presentatie was erg duidelijk en ik kon je soms moeilijk verstaan”). Daarna: tijd om te pitchen!

In anderhalve minuut de kern van je activiteiten en kwaliteiten vertellen ging iedereen goed af en er werden veel verbeterpunten en tips aangedragen. Bijvoorbeeld: duidelijk je naam uitspreken en de naam van je bedrijf aan het eind van de pitch nog eens herhalen, niet te veel gebieden noemen waarop je actief bent, jezelf presenteren als een expert en waar mogelijk ook iets interessants of leuks vertellen waar de toehoorder aan blijft haken (het ‘wow-effect’ bij de foto’s van Marcel Witte). Tussendoor werd er opnieuw koffie en thee geschonken en serveerde Miss Green brownies en appeltaartjes. Waarna de laatste pitches volgden.

Al met al een geslaagde ochtend met een mooie kans om in een veilige setting je presentatie eens te oefenen!

Door Simon Terpstra

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl