De Microfoon: Jan van Assem

NON-lid: Jan van Assem – Hondsbossche Events
Geinterviewd door: Annemieke Brouwer – TrainID
Datum: 14 mei 2020

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jan van Assem en ik doe van alles. Ik ben zo gezegd van vele markten thuis. Ik organiseer (zomer- en kofferbak)markten, onder andere de zomeravondmarkten in Schoorl, Groet en de zondagse kofferbakmarkt in Schoorl. Daarnaast ben ik de initiator van het Disc Golf. Niet alleen heb ik het circuit uitgezet in de Schoorlse Duinen, maar ik ben ook bezig met het opzetten van een vereniging, het organiseren van cursussen en wedstrijden. Bovendien werk ik regelmatig in de gehandicaptenzorg op Scorlewald en daar ben ik begeleider in de metaalwerkplaats. Tenslotte rij ik op een touringcar om werknemers naar het werk te brengen of er vandaan te halen en ik verzorg soms de coördinatie daarvoor.

2. Hoe lang ben je al ondernemer?

Ik ben nu zo’n 15 jaar ondernemer. Daarvoor 32 jaar chauffeur/planner bij een transportbedrijf geweest dat na een overname failliet ging. Bewust ben ik daar toen uitgestapt en een nieuwe weg ingeslagen. In die eerste tijd reed ik op het zonnetreintje over het strand in Petten met bejaarden en voor bedrijfsuitjes. Op een gegeven moment kwam de gedachte dat ik dit soort dingen ook zelf wel zou kunnen organiseren, dus ben ik voor mij zelf begonnen.

3. Werk je alleen, heb je personeel, werk je samen?

Ik heb mijn bedrijf in principe alleen. Ik heb de kofferbakmarkt wel samen met een vriend opgezet. Ook voor andere activiteiten huur ik wel mensen in.

4. Wat betekent voor jou succes?

Succes is voor mij zorgeloos leven (geen financiële zorgen), met plezier en positief in het leven staan.

5. Waar ben je het meest trots op?

Mensen vertellen me dat ik een aardig verhaal kan vertellen en daar ben ik trots op. Ik hoop dat ik een lichtje in het duister ben op deze aarde en dat ik positiviteit mee geef. Ik geef regelmatig excursies door de Harger- en Pettemerpolder, de Hondsbossche, het strand en de duinen. Ik heb mij verdiept in de geschiedenis van dit gebied vertel dan ook graag over dit prachtige gebied.

6. Wat vind je het moeilijkst of minst prettig aan ondernemer zijn?

De administratieve kant van een onderneming zoals mails sturen, stukken schrijven en het rekenwerk.

7. Hoe ben je bij het NON gekomen?

Ik heb een brede interesse en ga graag naar lezingen. Ik vind het fijn om meer informatie te krijgen. Het evenement van het NON met André Kuipers heeft mijn aandacht getrokken en dat vond ik zo leuk, dat ik daarna lid geworden ben van het NON.

8. Wat heeft het NON jou gebracht?

Veel informatie, ik ben heel blij met het NON. Het geeft me contacten, maar ook de lezingen en de bedrijfsbezoeken daar geniet ik van. Ik vind het gezellig en ik maak nu makkelijker contacten.

9. Wat heb jij het NON gebracht?

Mijn gezelschap, ik probeer er altijd te zijn en ik hoop dat ik gezelligheid breng. Daar doe ik in ieder geval mijn best voor.

10. Stel, je ontvangt zonder voorwaarden, een substantieel bedrag. Zou je dan stoppen met ondernemen, het geld in je bedrijf steken om verder te groeien of een ander bedrijf starten?

Ik heb nog heel veel ideeën en ik wil de mensheid graag helpen. Een Disc Golf parcours in Heerhugowaard zou ik ook graag willen realiseren. Daarnaast is het een droom om met een camper de wereld door te gaan trekken.

11. Vertel iets verrassends over jezelf.

Ik ben in ’99 een van de initiatiefnemers van de Stichting Wrakhout Camperduin geweest en ik ben er nog steeds bij betrokken. We organiseren de kofferbakmarkten en in augustus het wrakhoutfestival met muziek en spelen voor de kinderen. Daarnaast heb ik meegedacht over de komst van ‘onze windmolen’ waar ik nog steeds de molenaar ben. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in crypto’s en ik help bij een nieuw sociaal netwerk, Vitea wat nog in de beta fase zit, waarbij de deelnemers en niet alleen de oprichters geld kunnen verdienen. Hoewel ik niet zo ver van mijn pensioen af zit, wil ik heel graag een bijdrage leveren aan het verder onder de aandacht brengen van het Disc Golf en ik zou het leuk vinden als het echt als een sport gezien gaat worden. Iedereen kan het doen en je bent lekker buiten bezig in een prachtige omgeving.

12. Wie zou jij willen interviewen?

Ik wil wel eens een kijkje nemen bij Dirk Jan Spaander. Dat is ook een man die altijd bezig is.

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl