ZOOMende NON-ondernemers

Netwerken in corona tijd. Hoe doe je dat? Nou, via ZOOM dus.

Vrijdagmiddag 3 april om 17.00 uur start de eerste NON ZOOM-meeting. Als NON-lid ontving ik van tevoren een nieuwsbrief met daarin o.a. de uitnodiging voor deze allereerste online meeting. Via de Facebookpagina krijgen we linkjes en tips en worden we klaargestoomd voor de eerste virtuele vrijdagmiddagborrel van het NON.

Nu heb ik gelukkig al ervaring met ZOOMen (en Skypen) want de afgelopen weken heb ik, net als veel mensen, in razend tempo andere manieren moeten vinden om mensen en klanten te ontmoeten. Natuurlijk kunnen we elkaar gerust nog wel 1-op-1 in real life zien, maar met een groep netwerken op 1,5 meter afstand van elkaar mag simpelweg niet. We weten inmiddels allemaal welke gevolgen dit heeft voor onze bedrijven en privé levens. Zo ben ik ’s morgens via een online verbinding aanwezig bij een crematieplechtigheid en een paar uur later zit ik met ruim 30 ondernemers te vrijdagmiddagborrelen. Hoe bizar is dat?

Terug naar die netwerkborrel. Ik zie de bekende koppies een voor een oppoppen. De een met een prachtige virtuele achtergrond (ikzelf ook) en de ander in zijn showroom, bedrijf of kantoor. Zo krijg je meteen een inkijkje in elkaars ‘winkel’. De een zit klaar met thee of koffie en anderen schenken een biertje in. Nu mag het, want we hoeven toch niet te rijden…..
Hier en daar moeten we elkaar even helpen met microfoons aan- of uitzetten, maar we zijn er allemaal en we kunnen van start. En ook nog eens met een flinke groep. Wat leuk!

Als iedereen zichtbaar en hoorbaar is, start de host de meeting met een introductie, de agenda en een rondje ‘positief nieuws’. Na een korte presentatie van Ingrid Scholtheis over mindset en netwerken worden we in kleine groepen ingedeeld en ZOOMen we verder over de volgende onderwerpen die te maken hebben met gedrag en mindset:

– Wat heb je gedaan wat je voor corona niet deed?
– Welke positieve dingen heeft corona je gebracht, voor jou persoonlijk en voor jouw bedrijf?
– Wat ga je nu doen om in de toekomst te investeren of zaken aan te passen in je bedrijf?

Wij gaan met elkaar in gesprek en de host ‘hopt’ van de ene naar de andere groep. ‘Even gluren bij de buren’…..zeg maar. Na een kwartiertje gaan we met z’n allen weer terug naar de overall meeting en delen we daar wat we met elkaar hebben besproken.

Een greep uit de ervaringen:

“We moeten anders leren communiceren met onze klanten.” Een ICT-ondernemer heeft het razend druk. Een ander merkt nog helemaal niets van een terugloop in opdrachten. “De omzet in mijn webshop is omhoog gegaan.” “Ik zou eigenlijk wel wat dingen online kunnen doen, maar daar heb ik het simpelweg te druk voor. Thuiswerken met man, kinderen, huiswerk begeleiden is een flinke kluif.” “We moeten het ermee doen en zijn benieuwd wat de toekomst ons brengt.” “Mijn werk viel in een keer weg en ik ben nu nieuwe dingen aan het ontwikkelen.” “Telefooncirkels opgezet voor ouderen, zodat zij dagelijks contact met iemand hebben.” Ervaringen delen met online werken, trainen en coachen. Er is steun vanuit de overheid, maar velen vinden dat je daar alleen maar aanspraak op zou moeten maken als je het ECHT nodig hebt. En nog heel veel meer…..

Wat mij opvalt is dat we met z’n allen optimistisch zijn. Er wordt als vanouds veel gelachen. Of is dat omdat we nog wat onwennig zijn en op deze manier nog niet alles met elkaar willen of durven delen?
De tijd zal het leren en wie weet blijven we in de toekomst af en toe ZOOMen met onze NON collega’s. We kunnen niet verder vooruit kijken dat tot 28 april. En dat is voor ondernemers best even slikken. Want wij zijn gewend om vooruit te kijken, te plannen en te anticiperen. Tijdens deze ZOOM netwerkmeeting blijkt dat we dat nog steeds kunnen en ook doen. Met een positieve mindset en een helpende hand naar elkaar uitgestoken.

Dank aan de commissieleden voor de organisatie van deze interactieve virtuele netwerkborrel. Ik heb genoten. Tot de volgende keer.

Gerda Venema
info@trans4mate.nl
wwww.trans4mate.nl
0643175329

Secretariaat het NON
p/a Omring 16
1702 NA Heerhugowaard
Tel. (06) 21 84 22 89
info@hetnon.nl

bankRabobank – (Hoofdsponsor)
Postbus 133
1800 AC Alkmaar
Tel. (072) 567 45 00
www.rabobank.nl